Tanja Nijmeijer - Facts

De Sportzaak


De bomaanslag op een sport-artikelenzaak in Bogotá als maatregel voor het niet betalen van revolutiebelasting, is in de Nederlandse media ook een regelmatig terugkerend bericht geweest. Vaak werd vermeld dat er doden of gewonden bij gevallen zijn. Recentelijk werd het nog in herinnering gebracht door de buitenland redactie van de Telegraaf in een artikel (archived versie) van 23 Januari 2020 dat ging over het opzeggen van het lidmaatschap van de politieke partij FARC door Tanja Nijmeijer. Er viel o.a. het volgende te lezen:

Ze wordt verdacht van het plaatsen van een brandbom in het openbaar vervoer, bomaanslagen tegen een politiebureau en het plaatsen van een explosief bij een sportartikelenfabriek omdat de eigenaar daarvan weigerde te zwichten voor de FARC. Bij die aanslag raakte 16 mensen gewond. Het meisje uit Denekamp zat daar niet mee want: „de middenstander weigerde de belasting voor de revolutie te betalen.” Sterker nog: ze vond de acties in de stad te slap en ging het ’echte werk’ doen in de jungle.

De bron van het verhaal is terug te vinden in een boek van de Colombiaanse journalist Jorge Enrique Botero getiteld 'La Vida No Es Facil, Papi: Tanja Nijmeijer, La Holandesa de Las Farc' dat in Januari 2011 verschenen is bij uitgever Ediciones B Colombia Grupo Zeta. In 2014 is hetzelfde boek onder de titel 'Las siete vidas de Tanja Nijmeijer: la holandesa de las FARC' bij uitgever OceanSur verschenen. Botero heeft in Colombia een reputatie van pro-FARC. Hij heeft verschillende video-producties gemaakt over de FARC en verkocht aan buitenlandse zenders. Ook heeft Botero verschillende boeken geschreven over de FARC. Hij had toegang tot FARC-commandanten in de jungle en fungeerde als een soort spreekbuis. Het eerder verschenen boek van zijn hand over FARC-commandant Simon Trinidad kan gezien worden als een soort hagiografie. Ook het boek over Tanja Nijmeijer van Botero, leest als een hommage. Het is weinig kritisch en is enigszins ingevuld door de denkbeelden en fantasie van de schrijver. Het is echter wel gebaseerd op zijn interviews met Tanja Nijmeijer in het jungle-kamp van Mono Jojoy toen ook de propaganda-video werd gemaakt met Nijmeijer. Botero vermeldt echter niet in het colofon van zijn boek dat het ook ongecontroleerde, gefabuleerde of onware passages bevat, wat toch wel duidelijk zo is.

Wij hebben het boek van Botero er op nageslagen om te controleren wat er nu precies beschreven staat over die bomaanslag. Op pagina 45 wordt de aanslag beschreven. Het gaat om een voorraadmagazijn van een sportkledingzaak op een industrieterrein in Bogotá. Het is s'nachts als iedereen slaapt. De bom zit in een tas met een tijdsklok die op 2 minuten ingesteld staat. Tanja zit samen met Simón in zijn taxi-auto te wachten op een goed moment. Als de kust veilig is, verlaat Tanja met knikkende knieën de auto om de bom te plaatsen en de tijdsklok te activeren. Na plaatsing rent ze weer terug naar de auto en rijden ze weg. Twee minuten later horen ze de ontploffing en nog wat later sirenes van brandweer en politie. Simón heeft de taxi weer naar zijn garage gereden en ze zijn daarna naar huis gegaan.

Er zijn geen doden of gewonden gevallen bij die aanslag. Als dat zo zou zijn zou dat zeker in de online media en in de officiële lijsten met aanslagen terug te vinden moeten zijn. Wij hebben dat nagezocht, maar de hele aanslag is zelfs niet terug te vinden in die lijsten of in de media. Tanja Nijmeijer heeft altijd volgehouden in interviews (zie bijv. Trouw (archived versie)) dat ze zeker weet dat er bij de aanslagen die ze gepleegd heeft nooit doden gevallen zijn.

Het is niet geheel duidelijk waar de Telegraaf de 16 gewonden vandaan haalt in het artikel. Wij vermoeden dat het de 16 gewonden zijn die Liduine Zumpolle noemt in haar boek bij de Transmilenio-aanslag waarbij Daniel Beltrán om het leven kwam. Maar zoals wij laten zien in het vermoorde kind klopt dit niet. Het boek van Zumpolle is ook in 2010 in het Spaans in Colombia verschenen onder de titel "Tanja : Una Holandesa en la Guerrilla Colombiana". Het bevat dezelfde fout als de Nederlandse versie. Colombiaanse media hebben diezelfde fout ook overgenomen. Zie bijvoorbeeld dit bericht in El nuevo Dia (archived versie) en dit bericht in El Universal (archived versie). Foute berichtgeving wordt door de media helaas vaak ongecontroleerd en zonder bronvermelding van elkaar overgenomen. Als grootste krant van Nederland bereikt dit bericht in de Telegraaf toch wel veel mensen. Het draagt bij tot bevestiging van oude onjuiste denkbeelden en overtuigingen. Je zou verwachten dat dergelijke beschuldigende berichtgeving zorgvuldiger zou zijn in een Nederlandse krant met zo'n grote oplage.

Lees verder op deze site over:

Tanja Nijmeijer Zegt Lidmaatschap van de Politieke FARC Partij Op

Tanja Nijmeijer en een Rechtzaak in Nederland voor Misdaden met Terroristisch Oogmerk

Red Notice Interpol en Uitleveringsverzoek Tanja Nijmeijer Verenigde Staten

De 'Terroriste' Tanja Nijmeijer

De Gevonden Dagboeken van Tanja Nijmeijer

Fake News over Tanja Nijmeijer

Heeft Tanja Nijmeijer een Kind Vermoord?

Geruchten en Misvattingen in de Media over Tanja Nijmeijer - de Feiten

Nijmeijer in de FARC



Published 05-februari-2020
Lats Updated 20-november-2020